Намирате се в: Услуги >> Ортодонтия >>


Ортодонтия (от гръцки Orthos) – ортодонтията е област от стоматологията занимаващ се с диагнозата, превенцията и лечението на криви, неподредени зъби и на неправилна захапка. Именно лекар ортодонт е този, който може да даде най-добър съвет за лекуване на проблеми свързани с изкривяване на зъбите.

Формирането на правилна захапка не е само естетичната страна на лечението. Неправилната захапка обикновено води до появата на различни заболявания на зъбите и челюстта. Преди години се смяташе, че лечение от този род може да бъде проведено в етапа на формиране на зъбно-челюстната система, т.е. при децата в ранна възраст. В настоящето се появиха много нови методи и техники позволяващи ортодонистични корекции на челюстта както за подрастващите, така и за хора в зряла възраст.

 С въвеждането на нови технологии в лечението на зъбно-челюстната система е възможно достигането на збележителни успехи при лечение на възникнали дефекти, не само от естетична, но и от функционална гледна точка.

Сред съвременните системи за лечение на зъбно-челюстната кухина можем да отбележим "брекет системата".

Брекет системата представлява фиксиран апарат, подходящ за лечение не само на деца в подрастваща възраст, но и за възрастни.

Видове брекети:

  • Метални
  • Керамични (сапфирови)
  • Пластмасови
  • Силиконови
  • Лингвинални

Видове брагети:

Пластмасови брекети– съответствуват на изискванията за естетичност, възможност за избор на цвят и не са толкова забележими, като металните. Въпреки преимуществата трябва да се отбележи един особен недостатък на тези брекети. С течение на времето пластмасата


Керамични и сапфирени брекети- разработката на такива брекети е следващ етап в развитието на ортодонтията. Технологията на изработка на керамични брекети е аналогична на тази на метало-керамичните коронки. Сапфирените брекети се изработват от монокристали на изкуствените сапфири, отличаващи се с голям срок на годност и прекрасни естетични свойства.

Лингвални брекети- търсенето на нови решения в изработката на брекети за лечение на зъбно-челюстната кухина доведе и до създаването на лингвални брекети. Основната им разлика с другите системи е начина на закрепване в устната кухина. Подходящи са за лечение на възрастни хора. Освен това лингвалните брекети позволяват лечение и коригиране на захапката, които другите системи не позволяват.

Метални брекети

Силиконови